08.08.11

Farmerite turule!


Torontost umbes tunni või pooleteise autosõidu kaugusel (olenevalt kui kiiresti keegi sõidab ja muidugi liiklusoludest) asub väike küla - St.Jacobs, imearmas kohake, kus vanad majades majades on toredad käsitööpoekesed, muuseumid ja söögikohad. Selle lähedal asub samanimeline turg, mis tegutseb aasta läbi igal neljapäeva ja laupäeva hommikul ning suvel ka teisipäeviti. Kõige rohkem seostub aga St.Jacobs ja selle ümbrus menoniitidega (kunagi oli küla nimi ainult Jakobstettel - Jakobi küla, küla asutaja auks, hiljem lisati "püha" (St.) selle ette, et asi uhkem kõlaks :) Siinsed menoniidid räägivad omavahel saksa keeles, usulahk on kusagilt sealtkandist, st Saksamaa, Austria, Shveitsi aladelt alguse saanud. Juured ulatuvad vist kuhugi 16.sajandisse. Kuna nad nii erinevad olid (ja inimestele ei meeldi ju teistsugused), siis lasid nad Euroopast jalga Ameerikasse, Kanadasse ja mujale umbes kaks sajandit tagasi. Neid on ka Argentiinas, Kongos ja veel mitmel pool. Meil (mul) oli plaanis lastega peale turgu ka St.Jacobsist läbi minna, kuid nad on ju "väikesed", väsisid ära... nõnda läksime hoopis liblikaid vaatama. Siin on aga pilte turult.


Põnev on muidugi vaadata menoniite oma traditsioonilises riietuses, kes müügilettide taga oma kaupa pakkusid. Turule tulevad nad kaarikute ja hobustega. Õieti küll need, kes on äärmuslikud ja kes siiani ei tunnista kaasaja elu mõnusid, nagu elekter, autod, arvutid, jne. Mul on kahjuks kadunud kontakt ühe hästi toreda menoniidiga, kes töötas nende ühispangas, kuid ta oli heaks info allikaks kõige kohta, mis nende eluga seotud on. Ta sõidutas mind seal ringi, ning pööras tähelepanu taludele, mille juurde ei lähe elektriliinid. Problemaatiline olevat ka just nende puhul panganduse tegemine, sest nad ei taha sugugi arvuteid usaldada :) Samas nimetas ta ka, kuidas noored on mõjutatud siiski ümbritsevast ning paljud loobuvad traditsioonilisest elust.


Ma arvan, et pea keegi turu külastajatest ei jäta ostmata neid imemaitsvaid suitusvorste. Siin pakutakse neid kahte sorti - loomalihast ja looma-sealiha segust. Kumbagi võib enne maitsta, kui ost teha. Vorstisegu on riidest kottidesse pandud. Olen sealt ka kunagi emulihast vorsti saanud, mis maitses eriliselt hea. Ka kalkuni oma pakutakse. Emusid vist enam ei kasvatata, sest seda vorsti ma pole ammu enam näinud (mitte et ma seal turul just tihti käiksin :)



Siin on tore pilt erinevatest õlidest ja äädikasegudest. Kõiki võib ka enne ostu maitsta. Lisaks pakutakse erinevaid hoidiseid. Valik on nii suur, et vahel tekib küsimus, kas keegi istub täisajaga ning mõtleb neid välja :)

Viimaks veel hulk pilte neljapäevasest käigust. Pildile klõpsates läheb see suuremaks.


1 kommentaar:

  1. Sellised "väljamüügid" on väga armsad ja tooted ka kindlasti imehead. Mulle meeldib kohutavalt see pikk satsiga seelikulaadne laudlina. :)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)