02.01.08

Küpsetised

Muidugi ei saa ma küpsetamisest üle ega mööda.
Ma leidsin eelmiste jõulude ajal minu meelest imehea retsepti Epicurious'i kodulehelt - laimi-jõhvika kook. Tookord ei küpsetanud ma ise alust vaid kasutasin poest sügavkülmast leitud korvikesi. Väga lihtsalt ja kiiresti läks sedasi koogi meisterdamine. Seekord otsustasin siiski alustaignast ise korvikesed küpsetada, sest mulle meeldivad koogikesed, mis mahuvad kohe suhu posta. Kahjuks ei läinud asjad just nii nagu tahtsin. Taignasti tulid mul välja mingid imelikud väikesed tontsud (parem siiski suure alusena küpsetada) ning otsustasin hoopis nendesse pisut siinselt Rootsi jõululaadalt ostetud pohlamoosi panna (pohli on väga raske muide Kanadas leida - ise avastasime mõned põõsakesed kunagi idarannikult). Ja kaunistuseks sai tavaline vahukoor. Lihtne aga maitsev!


Proovin tõlkida Epicurious'i retsepti nii nagu mina seda tegin.

Laimikreem
½ kl värsket laimi mahla (mina kasutasin sidrunit)
½ tl maisijahu
¾ kl suhkrut
6 suurt munakollast
½ kl võid
2½ tl riivitud laimi (sidruni) koort - tavaliselt võtan koore enne maha, kui hakkan mahla välja pigistama.

Vala laimimahl maisijahuga paksu põhjaga potti, sega korralikult vipsliga läbi. Lisa suhkur ja munakollased, lõpuks või. Sega pidevalt keskmisel kuumusel kuni segu keema läheb ning pakseneb (u 8 minutit). Sega juurde riivitud laimikoor. Kata kinni ning jahuta üle öö külmkapis.

Alustaigen
1¼ kl jahu
½ kl suhkrut
1/3 kl jahvatatud mandleid (ahjus võid enne neid pisut röstida, maitse tuleb tugevam)
½ tl soola
3/4 kl külma võid
1 tl vanilliini

Sega omavahel jahu, suhkur ja jahvatatud mandlid. Lisa või, vanilliin. Vormi valmis taignas kettakujuliseks ning pane tunniks ajaks külma. Kasuta alt lahtikäivat vormi ning suru tainas vormi. Pane tainas uuesti 30 minutiks külma.
Ahi sooja 175°C. Küpseta kuldpruuniks. Olen tavaliselt katnud hõbepaberiga ja sisse ube pannud. Kui seda ei tee, siis suru aegajalt tainast lusikaga alla. Küpseta umbes 25 minutit. Jahuta täielikult.

Jõhvikakate
¼ kl vett
1½ tl maisijahu
2/3 kl suhkrut
3 spl mett
(võid lisada mõningaid piparkoogi maitseaineid, kui soovid)
3 kl värskeid või külmutatud jõhvikaid (kujutan ette, et pohlad on sama head)

Sega paksupõhjalises potis keskmisel kuumusel omavahel vesi ja maisijahu. Lisa suhkur, mesi (ja maitseained). Sega kuni segu keema tõuseb. Lisa jõhvikad. Keeda umbes 5 minutit, aegajalt segades (marjad hakkavad just lõhki keema, kuigi minu segu sai küll kauem pliidi peal soojas olla - valmis kate on väga moosi moodi).

Valge shokolaadi kreem
150 g valget shokolaadi tükkidena
½ kl hapukoort
½ tl vaniliini

Valget shokolaadi kaunistuseks

Sulata shokolaad ning lisa juurde hapukoor ja vanilliin. Sega korralikult läbi.

Koogi viimistlus:
Pane valge shokolaadi kreem jahtunud alusele; pane sügavkülma umbes 15 minutiks. Kata täielikult laimikastmega ning tõsta lusikaga peale jõhvikasegu, lükka ettevaatlikult laiali. Kata ning pane ööseks külma (võid teha valmis 2 päeva varem. Hoia külmkapis!)

Kaunista!

Mina otsustasin peale seda, kui korvikeste küpsetamine läbi kukkus teha hoopis krumkake (ehk vahvli) korvikesi.

4 muna
1 ½ kl jahu
1 kl suhkrut
½ kl sulatatud võid
2 spl tärklist
½ tl vanilliini
½ tl jahvatatud kardemoni

Esimesel pildil on korvikestes juba shokolaad põhjas ja sidrunikreem peal.

Ja nüüd on kõik valmis, ainult vaja suhu torgata :) Vahvlid kaotavad oma krõbeduse, kui midagi on sisse pandud, kuid nii ongi neid lihtsam süüa!


Kuna munavalgeid jäi sidrunikastmest üle, siis nendest sai tehtud kohvi-beseed. Mul oli 6 muna, korruta kõik kolmega!

Vahusta:
2 suurt munavalget
Lisa lusikahaaval:
4 spl suhkrut
2 spl pruuni suhkrut
Kui munavalged tugevas vahus, sega ettevaatlikult sisse
3 spl suhkrut
1 spl pruuni suhkrut
1 tl lahustuvat espresso või kohvipulbrit

Küpseta tund aega 90
°C ahjus, peale seda vähenda vähehaaval temperatuuri 50°C ja hoia ahjus veel umbes 5 kuni 6 tundi (minul olid nad seal öö läbi).

Head isu!!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)