07.01.08

Raamaturiiul

Arnaldur Indridason „The Draining Lake”

Islandi krimiromaan, milles lahendatakse järvest leitud vene raadiosaatja külge seotud luukere tagapõhja. Lugu viib meid koos noore islandlasega, kes sotsialismist vaimustuse, pealesõjaaegsesse Leipzigi. Seal kaotab ta varsti kõik ideaalid, mida sotsialism tegelikult tähendab.

Olen vahel mõelnud, et kuigi ma kasvasin üles nõukogude ajal, ei puudutanud mind elu karmus nii palju kui minu vanemaid. Selleks ajaks, kui ma oleks pidanud hakkama muretsema igapäevaste probleemidega, mis laua peale panna ja mis selga saab, ja mida-kus tohib rääkida, oli võim kokku kukkunud. Kuulusin ilmselt viimase (viimaste?) aasta hulka, kes pidi veel teadusliku kommunismi eksami tegema, aga seegi oli hoopis teiste tuultega, kui varasemad aastad õppinud olid.

Minu jaoks oli tegelikult suureks üllatuseks, kui terve süsteemi lagunemise ajal aru sain, et Ida-Euroopa riigid ei erinenud palju sellest, mis meil toimus. Need tundusid alati pisut vabamad. Ehk sellepärast et neil olid ikka oma riigid alles, mitta nagu meie väike Eesti kuuludes „sõbralike vennaste perre”.

Indridasoni teos lahkab päris hästi elu, mida sotsialistlikul Saksamaal elatakse – hirm pealekaebamiste ees, kehvad elutingimused. Meelde jäi lause: „...kui sa ei läinud järjekordsest paraadist osa võtma, ei võetud seda laiskusena vaid süsteemi vastu protesti näitamisena.”


Kjell Eriksson „The Cruel Stars of the Night”

Krimilugu, mille peategelaseks Ann Lindell - uurija, üksikema. Mulle meeldivad raamatud, kus peale kuriteo jälgede tagaajamise süvenetakse tegelaste hingeellu. Tema teoste tegelastes pole midagi võltsi või kunstlikku. Nad on justkui elust endast võetud. Nad võivad vabalt olla naabrid, kelle kõrval elame.


Luanne Rice
„Sandcastles”

Mõnikord on tõesti väga raske raamatut omaks võtta. See oli üks nendest. Tegin lõpuks kiirlugemist, et aru saada, mis täpselt juhtus, kuigi isegi sellega suutsin lahenduse ära arvata. Meie elu on kui liivalossid, mis kergesti kuju muudavad ning kaovad. Kas me suudame samas hoida kinni sellest, mis meie ümber on...

Nagu ma aru saan, on paljud temast sisse võetud, kuid mind ei kutsunud see riiulilt kiiruga jõululudeks haaratud raamat tema teisi teoseid lugema.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)