09.08.08

Tuletõrje

Eesti Maja direktor tuletas meile meelde, et eelmisel aastal augusti alguses oli majas tulekahju. Ta jutustas veel, kuidas täpselt tulest nii kiiresti võitu saadi. Meid ootas ees pikk nädalalõpp ning panga uksel oli sellekohane meeldetuletus liikmetele. EM direktor oli just meile head mõnusat nädalalõppu soovinud ning väljudes märkas ta seda silti, mis omakorda tuletas meelde, et ta peaks samasuguse maja eesuksele panema. Nii astus ta siiski veel korra oma kontorist läbi ning avastas, et seal möllas juba tuli! Mäletan, kuidas ta hõikas: „Tulekahju!” Tavaliselt on ta eriliselt lõbus ning viskab hea meelega nalja, kuid selles hüüatuses oli midagi, mis pani meid tegutsema, et võimalikult kiiresti majast välja saada!

Muidugi on hea põhjus nüüd mõned pildid üles otsida, mis olen samal teemal võtnud. Hädaabi number on siingi 911 ja sellel helistades tulevad kohale nii politsei, kiirabi kui ka tuletõrje. Kes kõige esimesena platsis on, proovib kohe oskuste piires abi anda (politsei võib näiteks keset maanteed ilmale aidata mõne imiku). Kui juhtumisi tahad nalja teha ja niisama kõlistad 911, siis pead arvestama uhke trahviga (nii mõnigi lapsevanem on oma lapsele pärast sellist tegu korraliku peapesu teinud)!


Kui mõni nendest masinatest oma vilkurid peale paneb ning signaali huilgama lülitab, siis peavad autod tõmbama tee äärde ning seisma jääma (isegi kui ainult vilkurid on peal). Kahjuks ei ole mitte kõik alati nii tublid, kuigi olen üllatunud, kui kergelt on mul õnnestunud suure maantee peal tipptunnil kõrvalritta suruda, kui politsei selja tagant tulemas on!


Sellised veevõtukohad tulekustutamiseks ilustavad kõikide teede ääri. Enamasti on nad kollased ja meenutavad pisut tuletõrje peakatet, vahetevahel näeb ka teistsuguseid (Ameerikas on need enamasti punased)! Kui tahad tänava äärde parkida, siis pead olema ettevaatlik, et seda ära ei blokeeri! Mõlemale poole peab jääma kolm meetrit ruumi. Kui vahele jääd, siis ootab sind suur trahv. Mina hoian parem nendest hoopis eemale, igaks juhuks :).

Huvitav on see, et juba vanas Hiinas olid olemas suured katlamoodi anumad, mis täidetud veega. Nüüd siis on samamoodi teatud maa tagant koht, kust vett saada, aga pisut erineval moel :).

Siinsed koolid õpetavad lastele juba varasest east, kuidas käituda tulekahju korral ning sellekohaseid treeninguid tehakse igal aastal. Kõik lapsed oskavad kuulutada: stop, drop & roll, mis muidugi maakeeli seletab ära, mida teha, kui juhtumisi ise põlema lähed; lisaks peaks see teadmine ja tegutsemine mingil määral aitama rahustada eriti lapsi, kes võivad ekstreemses situatsioonis eriliselt paanikasse sattuda.

2 kommentaari:

  1. Püüa meile pilti Kanada ratsapolitseinukud... need on lahedad tegelased....

    Samas, Kanada on ju ikka briti võimu all... Ometigi pole neil vahet USA-ga rohkem kui mingi järv vist ...

    VastaKustuta
  2. Ratsapolitseinikke polegi ammu näinud, aga kui ette jäävad, püüan kindlasti. Huvitav oli, et hobused kandsid kotikesi strateegilises kohas, nii ei määrinud nad linnatänvaid.

    Kanada on tõesti nimeliselt Briti kuninganna võimu all. Tema esindajaks siin on kindralkuberner - hetkel väga kena mustanahaline naine. Aga see on väga sümboolne, tegelik valitsemine on ikkagi täielikult kanadalaste kätes. Kui kodakondsuse saime, siis vandusime truudust kuninganna Elizabethile... valimas aga käime ikka meie endi tegelasi.

    USAst lahutab Ontarios meid tõesti järv, kuid mujal on piirid ikka lähemal ;). Kanada on ilmselt Euroopale palju lähemal, tolerantsem erinevate rahvaste ja kultuuride ja uskude suhtes ning palju vaoshoitum, on valmis naerma üsna heatahtlikult enda üle.
    Isegi ameerika-eestlased tunneb nende eriti valjust olekust ära...

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)