09.04.08

Arstid


Atul Gawande „Better: A Surgeon's Notes on Performance" India päritolu arst, kes kirjutab arstiks olemisest, Ameerika tervishoiusüsteemist ning probleemidest, millega arstid igal pool silmitsi võivad seista. Raamat on jagatud mitmeks osaks, milles võetakse luubi alla erinevad küsimused.

Huvitav oli see osa, kus ta rõhutas, kuidas lääne ühiskond proovib oma arusaamasid viia maadesse, kus on harjutud teistmoodi. Näiteks toob ta loo, kuidas kõik abi, mis kohale toodi, ei muutnud laste alatoitumise probleeme. Nii mindi nende perede juurde, kus näitajad olid paremad ning jälgiti, mis need emad-isad teistmoodi tegid. Õpitu viidi praktikasse ning tulemused paranesid silmnähtavalt!

Paradoks - sõja osa meditsiini arengus väga suur (ka tehnika areng on sõjale tihtipeale tänu võlgu...)

Kombed ja arstiabi andmine. Kuidas sa vaatad läbi naise, kes on burkas? Kuidas hoida viisakat dinstantsi, näiteks Ukraina arst ütleb, et nad kasutavad alati perekonnanimesid. Minu jaoks oli alguses kummaline, kuidas pidin üleni lahti riietuma, kui perearsti juurde läksin või isegi kui lapsi oodates igakuisel ülevaatusel käisin (üks õnnetu kitlike anti siiski selga). Eestist polnud mul kunagi sellist kogemust, aga kõigega harjub lõpuks!

Surmanuhtlus ja arstid. Arst on andnud vande püüda inimsest päästa, kuidas saab ta olla surmanuhtlusele määratud vangi juures, et leevendada tema surma saatmist... Teisalt väikeses linnakeses praktiseeriv arst, kes tunneb mõrvari käe läbi elu kaotanud inimesi, heidab kõik süümepiinad kõrvale.

Kindlustus ja arstid. Ameerika ja kindlustus – midagi, mis pole kusagil mujal selliseid mastaape ilmselt saanud, kuna siin igaüks iga väiksemagi asja pärast võib teise kohtusse kaevata. Tulemuseks meeletud arstiteenuste hinnad, sest suur osa sellest läheb kindlustuskompanii kätte...

Ta võrdleb India arstide tööd arenenud riikide arstidega ning ei suuda ära imestada, kui väga leidlikud ning osavad nad on kõigis nendes kehvades tingimustes! Paratamatu, kui tahad midagi oma patsiendi heaks teha!

Ja lõpuks, kas arstid on valmis laskma oma tööd hinnata? Tuletas mulle meelde, et internetis on olemas kodulehed, kus saad arste/õpetajaid hinnata, mis eriti neile tegelikult ei meeldi! Siin on lehekülg, kus saab USA, Kanada, Suurbritannia ja Austraalia arste otsida! (Mina ise pean tunnistama, et olin oma perearstiga väga rahul, kuni ta ära kolis, mis tekitas tunde, nagu oleks ma pereliikme kaotanud – dr.Sauks).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)