16.12.08

Kooli talvekontsert

Et olla poliitiliselt korrektne, siis laste koolis ei toimunud mitte jõulukontsert vaid hoopis talvekontsert! Samuti püütakse teatud olukordades vältida jõulupühade nimetamist. Selle asemel kasutatakse umbmäärast - happy holidays või season's greetings! Eestikeelne „häid pühi!” ajab asja sama hästi ära. Samas on huvitav näha, kuidas muslimiusulised neiud oma rätikutega kenasti jõululaulu laulavad või pilli mängivad... Õnneks ei ole siiani ma meie koolis kuulnud juhtumeid, et mõni klass ei tohi näiteks Halloweeni ajal midagi teha, sest üks laps kuulub teise usku, mis sellist asja ei luba; aga seda juhtub siin vahel!

Panin kokku kaks videot. Mari otsustas koju jääda, nii me siis kahekesi Kirkega oma sammud kooli poole seadsime. Ühel on laulud kooriga, kus Kirke esinejate hulgas. Klaveril on nende prantsuse keele (!) õpetaja misjöö Le Blanc (ehk Mr.White nagu lapsed kutsuvad teda). Hästi tore on viimane laul trummipõrina saatel. Teisele panin keelpillide ja puhkpillide ansambli ning nooremate laste esituse. Kahjuks väsis mu käsi ning kaamera liigub kohati liiga palju.

Lisaks ei tohi väga kriitiline olla laste oskuste üle, sest paljud on väga lühikest aega pille käes hoidnud ning kogu õpetamine toimub koolitundide raames. Ei ole siin eraldi kohal käimist ja parimate välja valimist. Ei tehta suurt numbrit, kui musikaalne sa oled :). Kui laps on huvitatud, siis võivad nad proovida. Minu jaoks oli täielikuks üllatuseks, et kõik koolid pakuvad erinevate pillide mängimise võimalust. Ja loomulikult, mida rohkem lapsi esineb, seda rohkem tuleb välja pealtvaatajaid (ehk lapsevanemaid ja vanavanemaid). Imetlen alati laste entusiasmi (loomingulisust - nagu need kolm neiut tantsimas ühe laulu ajal) ning head tuju!


6 kommentaari:

  1. Halloween on ju igivana keldi pidu ning praegu üks ilmalikumaid pühi maailmas. Eks sellele on üritatud külge pookida ka kristlikke noote, aga minu jaoks seostub ta vist kõige enam hoopis paganlusega. Nii et selle püha vastu küll ükski usklik kobisema ei peaks, ei kristlane, budist ega moslem.

    VastaKustuta
  2. Selle parast kobisetaksegi vastu, et see on paganlik puha. Aga uhes minu lapse klassis oli Jehoova tunnistaja kodust parit laps ja nemad ei tahista ju isegi sunnipaevasid. Siis oli nii, et kui kellegil oli klassis sunnipaev, siis enne sunnipaeva laulu laulmist saadeti Jehoova tunnistaja laps korval klassi. Ja puhade puhul ta lihtsalt ei tulnud kooli.

    VastaKustuta
  3. No aga tegelikult ei ole ju paganlik (kui pidada paganlikuks päris paganlust, mitte keskaegsete kristlaste arvamust, et kõik, kes ei ole kristlased, on paganad). Lihtsalt üks vana komme :)
    Jehoovatunnistajad on minu silmis pealetükkivad ajupesurid, hingeliselt haavatud inimeste ärakasutajad, oma laste vaimsed kiusajad (see keeld... no mõtle, kooli lõpetaja ei tohi riigi hümni ajal püsti tõusta ning seetõttu loobivad lapsed häbi tõttu aktusest) ning potentsiaalsed lapsemõtvarid (vereülekande keelu tõttu lastele).

    VastaKustuta
  4. Nojah, ma lähen alati nii põlema, kui jutt j-tunnistajateni jõuab ning kirjavead tulevad kohe sisse... "see keeld" peaks olema "see igasugune pühade pidamise keeld" ja "loobivad" = "loobuvad"

    VastaKustuta
  5. Anonüümne17/12/08 04:34

    Hallowe'eni'il pole Kirstlusega mingit pistmist, küll aga võib sarnast püha kohata eesti vanarahvakalendris. See on hingedeaeg novembri alguses.
    Kristlik kirik tähistab ju kirikuaasta lõppu pühapäev enne esimest adventi ja neil siis hingede aeg.
    Mulle meeldib, et meil on jõulud alles (nii sõna kui kombena), isegi see ei häiri, et viimasel ajal kipub selle kombe tähistamine ühe kommertslikumaks muutuma. See on ju inimese enda teha kui palju ta allub reklaami survele. Elagu Jõulud! ja Ilusaid jõule kõigile! -K-

    VastaKustuta
  6. Mul on tunne, et hilisimmigrandid võtavad kohalikke asju palju rahulikumalt. Need, kes siin juba kanna kõvasti maha pannud ja tihtipeale erinevate ususektide esindajad, suruvad rohkem oma nõudmisi peale.

    Siiri, hea, et vähemalt klassist läheb laps välja, nii ei kannata teised selle all (või ei teki viha või kiusamist). Oleneb ilmselt koolist, kuidas taolised olukorrad lahendatakse. Minu tuttav õpetaja rääkis oma koolist, kus terve klass jäi pidustustest ilma, sest ühe lapsevanema usk ei lubanud seda (ma ei mäleta, mis usk täpselt, kuid oli kohalik kanadalane).

    Ma arvan, et mida haritumad on inimesed, seda vähem lasevad nad häirida erinevatest kommetest (isegi kui nad oma usu kombeid järgivad). Jehoova tunnistajatega ei ole mul samuti just mitte kõige meeldivamad kogemused olnud, kuigi samas tean vähemalt ühte, kellega saame väga kenasti läbi, ning kes kunagi oma arvamist mulle peale ei suru (ikkagi ilmselt see hariduse küsimus).

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)