03.07.10

Põrguköök

Charles Kipps “Hell’s Kitchen Homicide”

Lugu New Yorgi detektiivist Conor Bardist, kelle piirkonnaks see osa linnast, mis kannab nime Hell’s Kitchen. Esimest korda kasutati seda nime juba 1881. aastal, kui New York Times kirjutas mitmest mõrvast, mis just seal toime pandi. Paistab, et see oli lemmikpaigaks igat sorti gängidele ja kurjategijatele. Nüüdseks olevat siiski olukord palju parem, kuigi raamatu jaoks võib alati mõne mõrva või kuritöö välja mõelda.

Kui Hudsoni jõe äärest leitakse tuntud advokaadi laip, tuleb kohale Conor Bard, kes vabal ajal hoopis muusikukarjäärist unistab ning aegajalt isegi kitarri saatel laulmas käib. Mõrvakahtlus langeb advokaadi naisele, kes peaks pärima miljoneid. Teisalt on surnul olnud sidemeid maffiaga, kelle esindajaid ta on edukalt kohtus kaitsnud.

Autor toob sisse mitu albaanlast. Huvitav on väide, et itaallased ei viitsi enam restorane pidada ning nõnda võtavad albaanlased need üle. Conor kohtub juhuslikult tänaval albaania naisega, kuigi juhuslikkus ei tarvitsegi nii juhuslik olla...

Kas kõik on just nii nagu esimesel pilgul paistab, kes õieti on kes... Albaania tausta ja kombeid on palju edasi antud. Türklased tõid kaasa moslemiusu ning osa rajoone on eriliselt tugevalt selle mõju all. Nagu üks albaanlane väidab, teavad nemad kättemaksust ja au hoidmisest palju rohkem kui sitsiillased.

Teoses on palju kahekõnet. Huvita on ka, et iga uus peatükk võtab jutulõnga just sealt üles, kus see eelmises toppama jäi. Ei mingit mõtete mõlgutamist, mille ja kellega nüüd tegu, nagu tihtipeale, kui lugu ühe tegelase või sündmuse pealt läbisegi ringi hüppab. Autor on mitmetele tuntud telesarjadele kirjutanud ning just sellepärast on ilmselt ka nii palju dialoogi sees. See on tema esimene teos ja ma kujutan ette, et ta kirjutab veelgi samast detektiivist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)