22.07.10

Sepapoisid...

Mul on üks sõber, kes kunagi unistas just sepa ametist! Mulle endale tundub kuuma tule juures tehtav töö kuidagi müstiline ja põnev. Kuidas kuum metall eredalt hõõgub ning sellest siis sepa käe all vormitakse kas mõni vajalik tööriist või hoopis igapäevane ja tavaline nael. Selle Eesti sepa püüdsin kinni möödunud aegadest... tegelikult ikka vanalinnast ja nüüd merepäevadelt, kus ta just naelategemist tavainimestele näitas ning kaval tulesäde silmis jutustas lugusid vanadest seppadest. Näiteks olevat naelu valmistanud hoopiski naised, ikka paartuhat tükki korraga! Tähtis on ka, et metall oleks küllalt kuum, sest muidu võib see otsustada tükke tegema hakata. Sepp polnud sugugi kitsi, vaid lasi tahtjatel ka kätt katsuda, kuidas täpselt see metallitagumine käib. Mina ainult vaatasin ja kuulasin ja klõpsasin pilte ning lasin noormatel muskleid pingutada :)

Hephaestus ehk Vulcan oli jumalate sepaks Kreeka ja Rooma mütoloogias. Osavate kätega sell, kes vormis enamuse jumalate relvadest. Tema alasiks oli vulkaan ja tegelikult oli tal ju tegelikult uhkem tiitel: tule-, seppade ja allmaailma jumal. Seppadel on teistegi maade mütoloogias üsna oluline roll olnud.

Aastast 1979. peetakse igal aastal seppade maailmameistrivõistlused Calgarys, Albertas. (Jälle põhjus Kanada maailmakaardile panna :). Omavahel pannakse proovile sepaoskused, muuhulgas ka hobuseraudade valmistamine. On ju sündmus seotud suure põllumajandusmessiga, milles hobustel eriline osa! Ehk jõuab mõni eestlanegi kord sinna võistlusele!?

Veel üks tore lugu seppade koolitamisest ilmus "Õpetajate Lehes".

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)