29.12.08

Silmad

Simon Ings „The Eye, a Natural History”
Kokkuvõtlik teos erinevate silmade arengust, uurimistöödest ning võimalikust tulevikust. Leidsin sealt palju huvitavaid fakte, miks inimese silmad just sellised on nagu nad on. Miks on ainult inimesel selgelt valge silmamuna... kuidas me üldse näeme...

Kõige ootamatum oli minu jaoks fakt, et tegelikult me näeme ainult liikuvaid objekte. Selleks et ümbrust näha, liiguvad (värisevad) meie silmad pidevalt! Raamatus oli kirjeldus ühest neiust, kelle silmalihased hoidsid silmi ühe koha peal, aga ta nägi ikkagi... kuidas? Kui teadlased teda jälgisid, märkasid nad, et selle neiu pea liikus pidevat ning kehagi ei püsinud paigal. Mida väiksem keha, seda lihtsam on seda liikumises hoida, et näha, nagu näiteks kärbsed.

Järgmine kord kui loed raamatut, siis proovi silmi sujuvalt üle rea libistada. Raske... lisaks peatuvad silmad mõnel sõnal pikemalt, kuigi mis põhjusel, polegi õieti selge.

Ja miks on inimese silmad just sellised, siis peapõhjuseks on see et mida keerulisemaks on evolutsioonilsielt muutunud inimsuhted, siis oli oluline leida viis, kuidas edasi anda, millises tujus nad on, kuidas nad reageerivad erinevatele situatsioonidele. Kuhu liiguvad meie silmad esimese hooga, kui seisame vastamisi uue tuttavaga, või kuhu pöörab laps pilgu, kui ta mingi asjaga hakkama saab ning ema ta kõrval istub.

Need olid vaid paar näidet teosest. Põnev lugemine nendele, kellele silmade mõistatus huvi pakkunud!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)