28.04.07

Rahutused


Oleme jälginud Eesti raadio ja interneti kaudu Eestis toimuvat. Töö juures panime peale Kuku raadio, mida me tavaliselt ei tee (kuulame näiteks Elmarit või midagi muud, kust tuleb peamiselt muusikat), sest pidev rääkimine kipub segama meie tegevust, kuid sellised erakordsed sündmused sundisid meidki rohkem tähelepanu pööama sellele, mis toimumas on.

Pean tunnistama, et ma pole viimasel ajal püüdnud palju uudiseid jälgida ei Eestist ega mujalt. Nüüd muidugi huvitas, mis Kanada võiks kogu selle asja kohta öelda ning mu töökaaslane teataski, et hommikusaates oli rahutusi nimetatud, kuid kahjuks väga ühekülgselt. Oleme lugenud muude uudistetoimetuste (BBC, CNN) artikleid ja huvitav on märkida, kuidas päevaga on teatud arvamused muutunud. Lõpuks ometi on keegi neid pisut rohkem valgustanud.

Vaatasin täna ka etv24.ee kaudu uudistesaateid ja pean tunnistama, et Eesti politseinikud olid täiesti tasemel. Ainult kummaline oli kõike seda Tallinna tänavatel näha, eriti kui oled harjunud taoliste sündmustega kusagil mujal ja ei kujuta ette, kuidas nii rahulikus Eestis midagi sellist võiks üldse ette tulla. Isegi Kirke tuli piiluma, mida ma vaatan ja pidin siis talle seletama ning rahustama, Eestisse võib ikka minna! Lugesin kiiruga Andrus Kivirähki artiklit (ja mitte sotsioloog Juhan Kivirähki ), mis mulle väga meeldis.
„Andrus Ansip lubas tagada Tõnismäele maetud luudele korraliku hauarahu. Ja tõepoolest, luudel ongi nüüd hea. Valge telgi all valitseb vaikus ja rahu, seal ei tallata, ei jooda viina ega oodata trolli,” ütleb ta muuseas. Siin on link tema artiklile.


Ma pean ütlema, olen olnud suhtelisetl sinisilme ja uskunud venelaste kohanemisse praeguses Eestis. Ma poleks kunagi arvanud, et midagi sellist oleks võinud ette tulla. Mida nad päriselt tahavad? Nad on Euroopa Liidus, kõik võimalused on käe-jala juures. Kuidas nad ei saa aru, kui hästi neil kõik käes on? Kummaline mõelda, et olen siin kokku puutunud Eestist välja tulnud venelastega, kes nostalgiliselt meenutavad Eestit ning arvavad, nad lähevad ühel päeval tagasi. Samuti venelasi, kes on tulnud Venemaalt ning kiidavad Tallinnat, kui kaunis linn ja kui kenad eestlased olid.

Kõik need venelased siin on pidanud leppima kohalike tavade, kohaliku keelega. Siiani pole ma küll kedagi pahandamas kuulnud, miks neid ei austata ja kummardata. Mis poolest Eesti nende jaoks teine on - samasugune välisriik! Ja kui tuled välja elama, siis esimene asi - õpid keele selgeks!

Vaatame kõike kaugelt ja samas puudutas see pisut lähedalt. Nagu aru sain on kohalikku Eesti konsulaati, saatkonda Ottawas ja mujale saatkondadesse vene e-maili aadressiga saadetud mõnitusi ja ähvardusi. Eesti Maja direktor sai tundmatult numbrilt lausa telefonikõne ähvardustega. Kas keegi tark on ajanud segamini, et me ei asu mitte Eestis või tehakse seda meelega.

Ehatares olid vanad eestlased samuti asjaga kursis, kuid õhtul oli olnud raskusi neid magama panna, sest paljud olid mures, peab kohe põgenema....

Igal juhul loodame, et nii seal kui siin kõik maha rahunevad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)