18.07.08

Liiga kuum...

Nüüd on siis mitmendat päeva järjest päike meid korralikult praadinud... Kui kraadiklaas näitabki ainult 30 ja pluss kraadi, siis pisutki ringi liikudes oled varsti korralikult üles küpsetatud, sest niiskus annab oma osa ning samahästi võiks kraadid 40 ringis kõikuda! Niipea kui välja astud, haarab soojus su täielikult oma embusesse ning öö ei anna sugugi leevendust, sama soe on siiski. Ei mingit akende avamist, muidu on varsti su kodugi soojusest läbi imbunud. Ja niiskusest, mis katab iga pinna... Et päriselt aru saada, mida see kõik tähendab, olen soovitanud Eestis minna kõige soojemal suvepäeval kasvuhoonesse, sulgeda uks ning istuda seal tund aega :).

Suvi ongi siin kõige raskem, vähemalt minusuguse põhjamaalase jaoks. Teiselt arutasime Tomiga hiljuti, kuidas ilmselt oleme pisut rohkem asjaga harjunud ning ei põe enam nii palju. Mina väitsin, et oleme lihtsalt vanaks jäänud, kui soojus hakkabki rohkem meeldima :).

Raadio ning TV hõikab välja hoiatusi, et inimesed võtaksid elu rahulikumalt ning leiaksid jahutamise võimalusi raamatukogudes, linnavalitsuse keskustes, basseinides, mis tihtipeale on kauem lahti, kui kuumus linna vallutab. Saan väga hästi aru, miks lõunamaades inimesed kõike nii aeglaselt teevad ning keset päeva siestat peavad!

Meie majas on olemas õhujahutaja (konditsioneer), sisetemperatuuri hoiame umbes 26-27 ringis, nii ei ole vahe liiga suur ning loomulikult proovime seda nii vähe kasutada kui võimalik, sest ega see loodusele midagi head tee... Samas on paljud kodud ja kontorid eriliselt ära jahutatud ning tihtipeale on inimesed keset suve külmetuses, kui tööle kampsunit kaasa ei võeta!

Oleme siiski sel suvel õnnega koos olnud, kuigi ennustati eriliselt kuuma suve. Selliseid kuumalaineid ei ole palju olnud, vihma on erakordselt palju sadanud. Muidugi on august alles ees, mis võib kõige soojem olla ning septembriski on soe-soe!

3 kommentaari:

  1. Kanada läänerannikul Victorias ja Vancouveris oli eelmisel nädalal lausa vapustav suveilm, üle 20 kraadi sooja, kuiv ja päike. Kas sealkandis on see tavaline?

    VastaKustuta
  2. Ka Saksamaal on selliseid niiskeid kuumalaineid. Ohkan alati kergendunult, kui see veid paar päeva vöi nädala kestab. Juhtub aga ka, et kuum püsib mitu nädalat. Siis on maja kuuma endasse imbunud ja tasapisi hakkab ka toas liiga soe.
    Ka meil on tüüpiline, et aknad/ uksed hoitakse kinni ja rulood on alla lastud, et ükski soe päikesekiir üleliia tuppa ei pääseks.
    Minagi sündinud eestlasena, ei talu sellist ülikuuma, eriti hull on niiskusega. Aga aastatega harjun ikka enam.

    VastaKustuta
  3. Läänerannik ongi ilmselt pisut talutavama kliimaga (kuigi suurema hulga vihmaga), sellepärast nii mõnedki Torontos elupaiga leidnud eestlased kolivad just sinna, kui on korra selle pika teekonna ette võtnud :). Lõuna-Ontario suved kipuvadki sellised ülisoojad ja niisked olema, kahjuks!

    Olen vahel mõelnud, kuidas noorena raamatuid lugedes, arvasid, et kõik teised maad on sarnased sellele, kus just elad. Ja kui saidki teada, kuidas mõnel pool on väga soe, siis ei suutnud kunagi õieti aru saada, mis see tegelikult tähendab... Ma poleks kunagi arvanud, et Saksamaalgi kuum on! Head vastupidamist!

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)