06.08.08

Kuninglik söögilaud

Darren McGrady „Eating Royally”

Kokaraamat äratas tähelepanu, sest andis väikese ülevaate ning retsepte, mida kuningakoda pakub oma perele ja külalistele igapäevasel söögilaual ja piduhetkedel. See ei ole tavaline retseptiraamat. Darren McGrady oli üksteist aastat kuninglikuks kokaks, nendest neli viimast teenis ta printsess Dianat. Nii on ta lükkinud retseptide vahele toredaid lugusid kuningapaarile kuuluvate erinevate losside igapäevastest tegemistest.

Nii kirjutab ta sellest, kuidas päris esimesel nädalal uuel kohal õpetati talle porgandite lõikamist, ikka ilusti ühepikkuseks ning lõpuks pidi kõik need kuninganna jaoks kenasti valgesse paberkotti panema. Tundus kuidagi
imelik, et selline kõrge daam nende kallal nosima hakkab... Lõpuks seletati talle ära: porgandid on kuninganna hobustele!

Või tore mälestus noortest printsidest, kes oma lapsehoidja käekirja järele tehes, proovisid õht
usöögiks pizzat saada. Muidugi sai kokk sellest kelmusest aru, kuid see näitab, kuidas lapsed on lapsed igal pool!

Huvitava faktina toob ta ära, et võileibade valmistamisel tuleb ära lõigata nurgad, sest muidu meentuavad need liiga palju kirstu, mis pidi tähendama, et soovid halba kuningaperele... Samuti kirjeldab ta Buckingham'i lossi erinevaid kööke ja kuidas söögituba asub nendest väga kaugel - probleem on muidugi toidu soojana hoidmine...

Kui ta Diana juurde läks, siis tundis ta end seal palju lahedamalt, sest nii lapsed kui Diana võtsid elu palju lihtsamalt, veetsid aega köögis ning kui millegi järgi soov tuli, siis said selle kohe külmkapist kätte. Kui poisid kuningapalees olid, siis võis võtta jäätise saamine pool tundi, sest kõigepealt pidi soov mitme suu läbi jõudma kööki, kus mitmed erinevad toiduvalmistajad oma osa selle serveerimisele panid! Olen vahel mõelnud, kui kehv neil võib olla, sest mitmed silmad on pidevalt sind jälgimas, kas sa saadki salaja oma shokolaadi kallal nahistada? Minul on hea meel, et saan lihtsalt oma väikeses majakeses kõik tarviliku kätte :).

Islandi krepid
1 kl jahu (panin küll natuke rohkem)
¼ tl küpsetuspulbrit
¼ tl soola
½ tl soodat
3 muna
2½ kl piima
1 tl vanilli
¼ kl sulatuatud võid

¼ kl vaarikamoosi (minul oli toormoos)
1 kl vahukoort
2 spl tuhksuhkrut kaunistuseks

Valmista taigen, sega lõpuks juurde sulatatud või. Küpseta õhukesed ülepannikoogid. Valmis kookidele määri moosi ning pane supilusikas vahukoort, keera neljaks, raputa kaunistuseks tuhksurhkrut. Väga maitsev!!!

Teekook
1¼ kl keedetud vett
¾ kl Earl Grey teelehti (pane vette tunniks ajaks tõmbama)
8 spl toasooja võid
1½ kl pruuni suhkrut (vahusta võiga)
3 muna (lisa ükshaaval või-suhkrusegule)
1½ kl jahu
½ kl jahvatatud mandleid
4 kl rosinaid
½ kl kreeka pähkleid (lisa kõik need vedelale segule, lõpuks tõmmanud tee)

Ahjukuumuseks 175. Küpseta umbes tund aega keeksivormis.


Darren McGrady kodulehel on mõned videod ning veel retsepte!

6 kommentaari:

  1. Anonüümne6/8/08 07:09

    Hei Ene
    Kävin pitkästä aikaa katselemassa kuvia ja jotain ymmärsin tekstistäkin, vaikka en eestin kieltä osaakaan.
    Haluaisin kokeilla noita Islandi krepid, mutta en ole varma aineosista. Onko kl sama kuin desilitra vai kahvikuppi? Küpsetuspulbrit on varmaan leivinjauhe ja piima on maito, vai mitä? Entä vahukoort, onko se kuohukerma? Minullakin on puutarhassa nyt paljon vadelmia ja siksi tekee mieli kokeilla näitä lettuja.
    Mukavaa loppukesää teille!
    terv. Tarja

    VastaKustuta
  2. 1 kl on sama kuin 2 desilitra, kaikki muu on oikein arvattu :).

    VastaKustuta
  3. Anonüümne6/8/08 07:55

    Kiitos nopeasta vastauksesta! Onpa siellä kello vielä vähän. Minä jo pian pääsen pois töistä :)
    t.Tarja

    VastaKustuta
  4. ja minä olen menossa töihin :)

    VastaKustuta
  5. väga põnev! Sinu kirjelduse järgi tekkis isegi tahtmine raamat läbi lugeda. retseptid proovin ka järele! :)

    VastaKustuta
  6. pannkoogid olid tõesti väga head! teekoogi proovisin järele, mulle meeldis ning töökaaslastele ka, (nendele, kellele rosinad koogi sees ikka maitsevad :)

    VastaKustuta

Võid siia jätta oma arvamuse. Need ilmuvad kohe-kohe! Nii et ainult kannatust :-)